fbpx

Cum aleg formația de nuntă

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on google
Share on twitter
Ghid practic pentru alegerea formației potrivite pentru nuntă. Care sunt pașii și la ce trebuie să fii atent atunci când rezervi o formație de nuntă.

Documentează-te și fă o listă de preferințe!

Dacă ai ales locația nunții înseamnă că ai o idee destul de clară despre ceea ce dorești, așa că poți începe să cauți formația.
Primul sfat: nu te lăsa influențat(ă) prea tare de recomandările prietenilor, a organizatorilor de evenimente sau a managerilor de restaurant. Când vorbim de muzică și distracție, fiecare are propriile gusturi.
Caută pe google sau youtube, caută site-urile artiștilor sau directoare de resurse și insistă asupra artiștilor care au review-uri. Dar atenție, nu vorbim de review-urile de pe paginile lor personale. 🙂 Până la urmă și felul în care se promovează spune ceva despre artist. 

Caută înregistrări live. Poate că acestea sunt făcute și postate de vreun invitat, iar sunetul nu va fi cel mai bun (în funcție de modul în care a fost preluat). În orice caz, urmărește prestația artiștilor și atmosfera momentului. Adaugă fiecare artist care îți place pe o listă scurtă.  Limitează totuși lista la 5-7 trupe. 

Verifică disponibilitatea și cere o ofertă de preț

Cere o ofertă de preț, specificând toate datele pe care le știi. Data, locația, ora de începere (și de final dacă e posibil),  solicitări orientative despre program, chiar și bugetul dacă este unul fix. Asta te va scuti de discuții inutile.
Fiți realiști în așteptări. Am văzut prea des formulări de genul ”vreau formație care să cânte toate genurile”.  Sau altfel spus, e în regulă cereți, dar asigurați-vă că bugetul permite.

E posibil ca formația pe care ți-o dorești cel mai mult să nu fie disponibilă în data evenimentului tău. Nu dispera! Sunt mereu soluții. 

Vrei să te ajutăm și să distribuim solicitarea ta către formațiile partenere Lightmark? Află ce avantaje ai și plasează o cerere de ofertă aici

Solicită informații detaliate

Probabil că după etapa de ofertare, lista se va scurta la aproximtiv trei formații. Dacă nu te poți decide, recomandăm o întâlnire la o cafea, cu fiecare. Nu uita: este în regulă să întrebi. Cere o listă cu repertoriul formației, cere înregistrări, cere informații despre prestațiile recente. Cu acordul artiștilor, poți contacta foști clienți pentru recomandări. 

De asemenea, întreabă despre:

a. Disponibilitatea de învăța 1-2 piese noi. În cazul în care îți dorești o anumită piesă pentru dansul mirilor și nu apare în repertoriu sau vrei neaparat să cânte ceva ce îți/vă place.

b. Despre aspectele tehnice. Întrebați dacă au mai cântat în locația respectivă, dacă o cunosc. Trebuie șă știi dacă se ocupă ei de sunet sau au sunetist. Au lumini de scenă, schelă, operator? De cât timp au nevoie pentru montarea intrumentelor și proba de sunet.  Întreabă despre spațiul necesar pe scenă și alte solicitări de ordin tehnic.
Va trebui să le asigurați accesul în locație în funcție de acești parametri.

c. Program și pauze. Cât durează un program, câte programe sunt incluse în ofertă, cât durează pauza între programe. Dacă nu ai DJ sau alte soluții, întrebați dacă se pot ocupa ei să pună muzică de pe un laptop între programe. 

d. Mâncare și băutură pe durata evenimentului. Pentru orice eveniment cu o durată mai mare de trei ore se obișnuiește ca și formația să beneficieze de meniul standard oferit oricărui invitat. Recomandăm să întrebați dacă e în regulă (poate sunt vegetarieni!) și să nu oferiți băuturi alcoolice decât la final, eventual sub formă de pachet.  O bere nu a omorât pe nimeni, știm. Și totuși, mai bine după. 

e. Precizați ce așteptări aveți în ceea ce privește ținuta artiștilor, dacă este cazul.

Garanții

Discutați totul și asigurați-vă că nu vor fi surpize neplăcute.

Dacă unul dintre membri formației va fi indisponibil, cine îl înlocuiește? Dacă solista/solistul nu poate performa din motive obiective, ce se întâmplă?
Dacă formația vine din alt oraș, cum se asigură că nu se anulează vreun zbor sau că nu întârzie trenul/mașina? 

Ce se întamplă dacă se strică un instrument în timpul evenimentului? 
Poate să pară exagerat dar nu mai bine avem răspunsuri valide la aceste înterbări decât să mergem pe acel vechi ”nu mi se întâmplă mie asta!”?

Contract

Un artist/formație va considera rezervarea sigură doar în momentul în care plătești un avans. Cere un model de contract și ia-ți timp să-l citești. Nu te baza pe vorbe, totul trebuie să fie scris. 

Pleacă de la premisa că nimeni nu vrea să fie dezavantajat, dar ai grijă să fie trecute în contract toate condițiile agreeate. 
Dacă vrei, poți consulta codul nostru de conduită pentru artiști.  

Articole recente:

feb. 13
Cum aleg formația de nuntă

Ghid practic pentru alegerea formației potrivite pentru nuntă. Care sunt pașii și la…

ian. 28
Bugetul pentru petrecere la botez

Dacă vă pregătiți de botez, aveți o grămadă de decizii de luat, într-un timp scurt. …

ian. 26
Formație sau DJ la nuntă sau botez?

În mod normal ar trebui să fie și una și alta. În felul acesta ai avea un pachet…

Hai, spune-ți părerea!

Despre noi

Lightmark Events conectează organizatorii de evenimente cu artiști, furnizori de servicii și locații pentru evenimente.  Aici găsești tot ce ai nevoie pentru un eveniment perfect.

Ești artist sau oferi servicii pentru evenimente?

Ne găsești și aici: